Per 1 januari 2015 is het verplicht om een woonhuis te voorzien van een energielabel. Dit geldt zowel voor de verhuur, als de verkoop en oplevering van een huis. Het energielabel loopt van de waarde A t/m G. Bij energielabel A is het huis optimaal energiezuinig en zijn er weinig bespaar mogelijkheden meer mogelijk op het gebied van energie. Bij energielabel G is het juist zeer eenvoudig om energie te besparen. Dit kan bijvoorbeeld door dubbel geïsoleerde ramen toe te voegen.
Per 1 januari zal er daadwerkelijk gecontroleerd worden op het energielabel. Als dit niet aanwezig is, dan kan de eigenaar/verkoper van het huis een boete die kan oplopen tot een bedrag van meer dan €400,-. Het voorlopige energielabel is begin 2015 opgestuurd naar alle woonhuis eigenaren. Daarna kunt u het definitieve label laten opmaken via de website energielabelvoorwoningen. Dit wordt vervolgens gecontroleerd door een deskundige, om te kijken of het klopt. Als dat het geval is, dan wordt het definitieve energielabel geregistreerd. Het energielabel blijft tot 10 jaar goed.
Niet elk gebouw is verplicht om een energielabel aan te vragen, bijvoorbeeld een schuur of garage. Tevens hoeft er voor kerken, moskeeën, monumenten, fabriekshallen, tijdelijke gebouwen (tot max. 2 jaar gebruik), recreatiewoningen (die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt) en slooppanden geen energielabel worden aangevraagd.
Wanneer u het belangrijk vindt om voor een beter klimaat te zorgen, dan is het fijn om te weten of een huis energiezuinig is ingericht. Echter, het is ook prima om een pand te kopen met een energielabel G, dat u vervolgens volledig kunt opknappen om er een energielabel A van te maken. Zo maakt u de wereld een klein stukje beter op het gebied van klimaat. Meer weten? Bezoek bijvoorbeeld het Energie51 voor een complete uitleg. Daarnaast kunt u er eenvoudig energieprijzen vergelijken van alle aanbieders vergelijken die alle vormen van groene stroom aanbieden.